Sık Sorulan Sorular


 

1.Hava alanına ne zaman varmalıyım?

Dış hat uçuşlar için uçuş saatinden 2 saat, iç hat uçuşlar için 1 saat öncesi hava alanında bulunmalısınız.

2.Uçuş kontrol geçişi için en geç vakit nedir?

İç hat uçuşlar için uçuş saatinizden 30 dakika öncesi, dış hat uçuşlar için uçuş saatinizden 45 dakika öncesidir.

3.Pasaport ve vizeleri kontrol etmenin amacı nedir?

Uçuş kurallarına göre, yolcular gidecekleri ülke için gerekli bilgi ve belgeleri taşımak zorundadırlar. Bu belgelerin kontrolü, yolcunun yanlış veya geçersiz bir belgeyle ülkeye geçiş yapıp ceza almasını engellemek içindir.

 

4.Online check-in nedir?

Online check-in, hava alanına gelmeden önce bilet alan yolculara otomatik olarak uçuşa kayıt yapabilme imkanı veren bir servistir.

5.El bagajında sıvı taşıma kuralları nelerdir?

Yeni  uluslarası kurallar sıvı , deodorant ve jel türlerinin el bagajında taşınmasını yasaklamaz ama sınırlandırır. Duty-Free den alınan ürünler paketleri açılmadan el bagajında taşınabilir. Boarding kartımızı verirken teslim ettiğimiz valizde sıvı taşımada sınırlama yoktur. Tabi bu sıvılar havacılık ve gümrük kuralları gereği yasaklı olmamalıdır.

6.El bagajımda neyi ne miktarda taşıyabilirim?

 Sıvılar veya benzeri yoğunluktaki (jeller, losyonlar, kremler, diş macunu, sprey, deodorant)  maddeler yolcu beraberinde sadece az miktarlarda ve küçük paketlerde taşınabilecektir.

Her bir paket maksimum 100 ml kapasitede olmalıdır.Muhteviyatı dışarıdan görünebilen ağzı açılıp kapanabilen saydam bir poşetin içinde taşınabilecek olan bu paketler için yolcu başına toplam ağırlığın 1 litreyi geçmeme zorunluluğu bulunmaktadır.

Saydam poşetler, kontrol noktalarında el bagajı sahipleri tarafından şahsen çıkartılarak, görevli güvenlik personeline gösterilecek ve X-Ray kontrol cihazına bırakılacaktır.

Saydam poşetlerin, genellikle derin dondurucularda kullanılan, açılıp kapanabilir nitelikte, sızıntı ve akıntıyı önleyici özellikte olması gerekmektedir.

7.Kısıtlama kapsamındaki ürünler nelerdir?

 Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı,
- Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç),
- Traş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,
- Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller,
- Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.

8.İstisnalar nelerdir?

Özel durumlar göz önünde bulundurularak kısıtlamada bir takım istisnalar uygulanacaktır. Örneğin bebek ile seyahat eden yolcuların seyahat süresince yetecek miktarda mama/süt bulundurabilmeleri veya ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurabilmeleri mümkündür. Ancak son güvenlik kontrol noktasında söz konusu yolculardan mama veya ilacı tatmaları veya hastalığı/ilaç kullanımı ile ilgili belgeleri istenebilir.

9.Uçuşta veya Duty-Free den satın alınan ürünler için şartlar nasıldır?

Mağazalar, özel mühürlü ve saydam alışveriş poşetleri içinde satış yapacaklardır. mağaza personeli, alınan ürünlere ilişkin satış bilgilerini gösteren makbuz veya makbuzları (alışveriş tarihi, alışverişin yapıldığı yer) poşet açılmadan dışarıdan okunacak şekilde içine yerleştirecektir.

Mağazaya ait saydam poşetlerin ağzı, mağaza personeli tarafından mühürlenecek olup, bu poşetler son uçuş noktasına kadar yolcu tarafından kesinlikle açılmayacaktır. Transit uçuşlarda ürününüz için endişeleniyorsanız hava yolunu veya güvenlik personelini uçuştan önce konu hakkında bilgilendirin.

10.Acil çıkış yeri koltuklarında kimler oturabilir?

Acil çıkışta oturan yolcuların herhangi bir acil durumda bu çıkışları açmaları ve yolcuları tahliye etmeleri gerekir. Bu yüzden bu koltuklar online check-in de talep edilemez.

11.Hamile yolcu prosedürü nedir?

Yirmi sekiz haftalarını (yedi ay) doldurmamış olan hamile yolcularımızdan seyahat için herhangi bir rapor istenmez.

Tek bebeğe hamile olan yolcularımız, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler. Otuz altı hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez.

İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcularımız ise 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler. Otuz iki hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez.

Doktor raporunun tarihi yedi günden eski olamaz.

Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır.

Raporun dili İngilizce veya Türkçe olmalıdır.

12.Görme ve duyma engelliler refakatçi olmadan seyahat edebilir  mi?

Evet.  Yalnız veya bir köpekle seyahat edebilirler. Bu köpekler için rezervasyona gerek yoktur.

13.Duymada zorluk çeken yolcu tek başına seyahat edebilir mi?

Evet, edebilir.

14.Hem duyma hem görmede zorluk çeken yolcu tek başına seyahat edebilir mi?

Hayır, refakatçi eşlik etmelidir.

15.Özel hizmet isteyen yolcu için ne yapılabilir?

Yaşlılar, yabancı dili konuşamayanlar, fobisi olan, engelli vs. yolcular için yerde ve havada yardım yapılır. Tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan yolcu için 48 saat öncesi özel randevu alınmalıdır.

 




Tatilim Kıbrıs
+90392 227 09 03
reservation@tatilimkibris.com

Çalışma Saatleri:
Pazartesi - Cuma : 9 - 7
Cumartesi: 10 -5
Pazar: Kapalı


2’ci SELİM CADDESİ, ARABACIOĞLU APARTMANI, NO:3
KÖŞKLÜÇİFTLİK – LEFKOŞA, KUZEY KIBRIS + 90 392 227 09 03
© 2015 | Gizlilik Sözleşmesi
Tüm Hakları Saklıdır

Sosyal Ağlar
Haberdar Kalın


Copyright 2014 Tatilim Kıbrıs & Travel Agency. Tüm Hakları Saklıdır | Şartlar ve Koşullar | Gizlilik Sözleşmesi | Hakkımızda | İletişim